Перфектен финал на полусезона

Тази седмица приключи първият полусезон от осмия сезон на The Walking Dead и, както се очакваше, беше най-интересният епизод от известно време насам. Мненията за него са противоречиви, защото решиха да убият един от най-главните герои (един от двамата, смятани от феновете за безсмъртни), но според мен това беше един перфектен епизод.

За сериал като The Walking Dead, в който смъртта е основна тема и никой не е защитен, убийството на един или друг герой рядко е изненада, особено пък в епизод 8 (последния, преди почивката), който по традиция е най-вълнуващият от целия сезон.

За всички беше ясно, че в този епизод някой от главните герои ще умре, въпросът беше кой. И създателите на сериала отлично използваха това очакване на публиката, като поставиха всеки един от главните герои в ситуация, която застрашава живота им. През целия епизод решавах, че един или друг от тях ще умре и те все се измъкваха, буквално до последните секунди, когато научихме, че Карл е бил ухапан и съответно обречен да умре от самото начало на епизода (а реално от два епизода преди това).

Неговата смърт е изненадваща, но и разбуждаща, защото със засилилата се агресия между хората сякаш забравихме, че действието се развива в свят, в който мъртвите бродят и се хранят с живите. Вече не броим бродещите за отделна заплаха, те се превърнаха в оръжие, което всяка от двете враждуващи страни може да използва, за да постигне надмощие над другата.
Но те са истинска опасност, едно тяхно захапване е фатално. И ако Карл Граймс, човекът, който  оцеля след толкова опасности (включително две огнестрелни рани, една от които го остави наполовина сляп) може да умре и то правейки едно от най-естествените неща за сериала (да разчиства зомбита), то какво остава за всички останали.

Смъртта му е вълнуваща и заради начина, по който ще повлияе на баща му. Ще осъзнае ли Рик, че живите не трябва да враждуват помежду си или ще хвърли вината изцяло върху Ниган и ситуацията, в която ги вкара?

Освен заради шокиращия финал, епизодът беше изключително интересен и заради това, което ни обещава за втората половина на сезона. След като 7 епизода гледахме как Рик печели всяка битка срещу Спасителите, сега е ред на Ниган да контраатакува, а това предвещава много кръв. Лусил няма да остане жадна!

Следващият епизод излиза на 26 февруари - твърде много време според мен.

Коментари

Харесайте страницата във Facebook

Още любопитни неща