Колко зле стоят нещата за сериала Живите мъртви

В началото на седмицата започна деветият сезон на сериала "Живите мъртви" (The Walking Dead). Удължен, напрегнат епизод, включващ скок във времето и смъртта на един от по-отдавнашните персонажи в историята. Но това, с което епизодът влезе в новините, е слабият зрителски интерес - едва 6 милиона милиона души в САЩ застанаха пред екраните, за да го видят.

Какво означава това? Задава ли се краят на историята? Толкова ли са ужасни тези резултати?
Живите мъртви The Walking Dead

Липсата на интерес изглежда плашеща. 6 милиона, на фона на зашеметяващите 15 в пика на историята през сезон 5, изглеждат като нищо. Но феновете на сериала не бива да се отчайват, защото всичко това съвсем не значи, че The Walking Dead умира.

Ужасни ли са резултатите на The Walking Dead

За да разберем това, нека направим сравнение с друг сериал на AMC, който е широко признат и от публиката и от критиците. Breaking Bad, по мнението на много хора, е един от най-великите сериали правени някога. Предполагам, че няма някой, който да не го е чувал. И въпреки всички тези признания, сериалът никога не е събирал повече от 1-2 милиона зрители, освен в последните 8 епизода, които бяха гледани от по 4-5 милиона зрители.
Спинофът му Better Call Saul, който в много отношения е дори по-добър от оригиналния сериал, никога не е събирал повече от 2 милиона зрители.

Това показва, че когато един сериал събере 6 милиона зрители пред екраните, не можем да твърдим, че "никой не го гледа". The Walking Dead беше феномен и интересът към него все още е огромен.
Живите мъртви The Walking Dead

Лошите резултати не са и показател за спад на качеството на историята. Пример за това е последният сезон на "Игра на тронове", който по общо мнение беше най-слабият от седемте, излезли досега, но въпреки това беше по-гледан от всеки един от тях. От друга страна Better Call Saul, който засега има три напълно перфектни сезона, остава непознат за голяма част от публиката.

Защо има спад в гледаемостта на сериала?

Причините са много, но най-основната е, че като цяло формата, по която получаваме сериалите, се променя. Netflix, които в момента са лидер в създаването на серийни филми, създадоха очакване у публиката да предоставят целия продукт наведнъж, вместо да се чака всяка седмица за епизод. И на всички ни е ясно, че това е бъдещето (макар според мен да се губи част от очарованието по този начин). Всички телевизии преживяват тежко време и ще дойде момент, когато ще трябва или да се преструктурират или да изчезнат.

За втората причина, която ще изтъкна, вероятно можете да се досетите и сами, дори да не следите тенденциите в сериалите - The Walking Dead е вече не 8 години.
Съвсем малко сериали "доживяват" подобна възраст. А създателите на The Walking Dead не само нямат намерение да прекратяват сериала, а планират да разширят света с още сериали и филми.
Живите мъртви The Walking Dead

В много отношения това не е същият сериал, който загледахме през 2010 година - съвсем скоро от героите, с които се запознахме в първия епизод, ще остане само Керъл. А от всички актьори в първия сезон ще са само тя и Дерил. Имаме нови герои, нови опасности и като цяло нов свят. Това отблъсква някои от зрителите, но пък затвърждава отдадеността на други.

Отива ли си The Walking Dead?

Засега нямаме причина да мислим така. Създателите на серала заявиха намерение да го гледаме поне още 10 години, а вече е потвърден петият сезон на втория сериал в същата вселена Fear The Walking Dead. Това значи, че и през 2019 година ще гледаме бродещите почти целогодишно.

Коментари

Харесайте страницата във Facebook

Още любопитни неща